Een Travellerspoint blog

Phnom Penh / Banlung

sunny 30 °C
Bekijk 2013-2014 op wvdveer's reiskaart.

Tijdens het typen van dit stukje is de stroom al een keer of drie uitgevallen. Welkom in het noord-oosten van Cambodja..

Na een paar dagen in Kampot te zijn geweest was ik klaar voor de reis naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Bij de bushalte kwam ik Josh weer tegen die ik eerder in Koh Rong had leren kennen, blijkbaar hadden we dezelfde plannen! Het is grappig om te zien hoeveel mensen je onderweg meerdere malen tegenkomt. Zo ben ik een stel duitsers al tegengekomen sinds Chiang Mai (noorden van Thailand), Pai, Siem Reap, Koh Rong en bij aankomst in Phnom Penh zag ik ze weer voorbij rijden in een tuktuk.. De busrit naar Phnom Penh zou een uur of 2-3 moeten duren, achteraf bleek dit 6 uur te zijn (een gemiddelde 25km/h). Bij ongeveer ieder dorp werd gestopt en onderweg moesten er ook nog een paar banden verwisseld worden (natuurlijk doe je dit wanneer je bus vol zit met passagiers)..

Bij aankomst in Phnom Penh samen met Josh een tuktuk geregeld voor 2 dollar (weer eens iets anders dan de 6 dollar waar ze mee beginnen) en richting onze guesthouses gegaan die blijkbaar dicht bij elkaar lagen. Na een bord heerlijke dumplings ($1,5) zijn we direct richting S-21 gelopen. S-21 (Tuol Sleng) is een school die door de Khmer Rouge is gebruikt als gevangenis / executiecentrum. Gedurende 4 jaar zijn hier +/- 20.000 mensen ondervraagd, gemarteld en geexecuteerd of ter executie verplaatst naar Choeung Ek.

P2131001.jpg

Van iedere gevangene werd bij binnenkomst een foto gemaakt, een groot deel van deze foto's zijn te zien langs de route door de gebouwen. De willekeur tussen de personen is bizar; kinderen, bejaarden, mannen, vrouwen. In het begin werd iedereen met een opleiding opgepakt, gemarteld en geexecuteerd, daarna werden mensen opgepakt voor zaken als het dragen van een bril of nadat ze aangegeven werden als 'verdacht'. Gedurende de 4 jaar van de Khmer Rouge is ongeveer 20% van de totale bevolking geexecuteerd in één van de vele 'killing fields'.

P1010975.jpg
P1010973.jpg
P1010972.jpg
P2130987.jpg
P2130992.jpg
P2130998.jpg

De volgende ochtend stond het volgende 'erfstuk' van de Khmer Rouge op de planning; Choeung Ek, ook wel 'the killing fields' genoemd. Hier werden de gevangenen uit S-21 naar toe gebracht onder het mom van een verhuizing naar een andere gevangenis. In werkelijkheid zouden ze hier 's nachts omgebracht worden met geïmproviseerde wapens omdat kogels te duur waren.

P2141018.jpg
P2141015.jpg
P2141014.jpg
P2141012.jpg

Aangezien ik ook nog wel iets anders wilde zien dan de overblijfselen van de Khmer Rouge ben ik de volgende dag naar het nationale museum geweest. Hier worden alle kleine objecten uit de verschillende tempels (Angkor Wat etc) verzameld en tentoongesteld. Helaas mochten er in het gehele museum geen foto's gemaakt worden.. 's Avonds nog met een aantal mensen uit het guesthouse wat wezen eten in een lokaal restaurant met oa. de biertoren (+/- 3 liter) voor welgeteld $4,5. :P

De volgende ochtend om 6:45 zou ik weer opgepikt worden om de bus naar Kratie te pakken. Bij het busstation kwam ik alweer een bekende van Koh Rong tegen die vanuit Phnom Penh in één keer door zou reizen naar Laos. Ook deze busrit was weer een uitdaging; zo'n 7 uur op een stoel waarvan de leuning los zat.. Helaas was de bus vol en kon ik niet van plek wisselen, dat was dus weer een geweldige rit. In Kratie nog een uur zitten praten met een Cambodjaanse jongen die zijn engels wilde oefenen en daarvoor dagelijks langs de rivier loopt om met toeristen te kunnen spreken. Op de lagere scholen wordt er (te) weinig aandacht aan besteedt en hij wilde er alles aan doen om zijn kans op een goede baan te verbeteren.. Zodra hij klaar is met school/huiswerk is hij dus langs de rivier te vinden, op zoek naar toeristen die even met hem willen praten..

Na een verblijf van één nacht in Kratie moest ik de volgende middag weer met de bus door naar Banlung. Ook bij deze bushalte kwam ik weer een bekende tegen die ik op Koh Rong had ontmoet; Markus uit Finland. Hij was van plan om na 2 nachten in Banlung direct door te gaan naar Hoi An in Vietnam. Voor de verandering was deze busrit eens geen helse onderneming en kwamen we ongeveer op tijd aan in Banlung. Hier bleek dat mijn reservering voor een guesthouse niet doorgekomen was en moesten we op zoek naar een plek om te overnachten. Gelukkig zijn er op dit soort momenten altijd de tuktuk chauffeurs die nog wel een hotel weten met een paar vrije kamers. :) Uiteindelijk terecht gekomen bij een hotel met een twin bed hotelkamer voor $5, $2,50 per persoon dus!

IMG_20130217_134431.jpg
Dit was gelukkig niet onze bus.

De volgende dag besloten we om een paar scooters te huren en de omgeving van Banlung te bekijken. In de ochtend naar het kratermeer vlak bij het dorp en daarna naar 'Voen Sai', ongeveer 40km van Banlung waarvan 35km een onverharde stoffige weg is. Onderweg kom je echter wel het 'echte' Cambodja tegen en het voelt ook een stuk anders dan wanneer je het vanuit een bus/auto bekijkt. Na +/- 1.5 uur kwamen we aan in het dorpje vanwaar we de pont naar de overkant konden nemen. Uiteindelijk even rondgekeken in het dorpje aan de andere kant, glurende kinderen laten schrikken door ze gedag te zeggen en snel weer het veerbootje teruggenomen aangezien het redelijk laat begon te worden.

image__2_.jpgimage__1_.jpg
image.jpg
IMG_20130218_125218.jpg
IMG_20130218_130646.jpg
IMG_20130218_142432.jpg
IMG_20130218_152015.jpg

De volgende ochtend zou Markus vertrekken richting Vietnam terwijl ik me zou gaan wagen een een 3-daagse jungletrek met 'DutchCo'. De eerste dag bestond uit een boottocht van ongeveer 45 minuten naar het startpunt van de trek. Hier pikten we ook onze lokale gids op die bij één van de lokale stammen hoort.

P2191043.jpg
P2191047.jpg
P2191048.jpg

Tijdens het lopen valt op hoe droog het hier wordt in dit seizoen; bijna alle riviertjes zijn drooggevallen na 3 maanden zonder regen en het zou nog eens 2-3 maanden duren voordat er weer regen zou moeten vallen. Bijna alle boerderijtjes zijn momenteel dan ook verlaten totdat het regenseizoen begint. Bij aankomst in het kamp blijkt dat het wel een echte jungletrek is; geen wc's, douches of een dak. :)

P2201098.jpg
3 maanden geen regen en de komende 2-3 ook niet..

P2191067.jpg
Slaapplaats voor de nacht.

P2191062.jpg
Uitzicht vanuit de hangmat.

Het drinkwater komt direct uit de rivier en wordt +/- 10 minuten gekookt op een open vuurtje. Daarnaast wordt al het eten ook meegedragen en gekookt op eenzelfde vuurtje.

P2191078.jpg
P2191071.jpg
P2191076.jpg

Na een redelijk korte nacht (wat wordt het hier ontzettend koud!) moesten we weer verder richting de rivier. Eenmaal aangekomen bij de rivier was het weer tijd voor een korte boottocht naar een iets 'luxer' onderkomen aan de overkant. Aangezien hier een paar cashewbomen stonden en Cambodjanen alles eten wat beschikbaar is hadden we al snel een flinke hoeveelheid vers geroosterde cashews voor ons staan. :) Na zonsondergang nog een rondje door de jungle gemaakt om spinnen en andere nachtdieren te spotten. Helaas geen tarantulas of andere grote dieren tegengekomen. Misschien ook maar goed, anders waren ze vast op het vuurtje terechtgekomen om daarna opgegeten te worden..

P2191076.jpg
P2191057.jpg
P2191056.jpg
P2191054.jpg
P2201099.jpg
Slaapplaats #2.

P2201108.jpg
P2201109.jpg

De volgende dag stonden er een tweetal dorpen van de lokale stammen op de planning. In het eerste dorp van de Kachah stam woonden +/- 1200 mensen waarvan 300 kinderen. Overal waar je keek waren kinderen aan het spelen of (helaas) aan het werk, terwijl het een schooldag zou moeten zijn.. De gids gaf aan dat er een nieuwe school was gebouwd door een NGO (liefdadigheidsorganisatie) maar dat er daarna bijna geen geld beschikbaar wordt gesteld door de regering. Uiteindelijk is er maar één leraar die af en toe les komt geven aan de 300 kinderen die 6 keer per week een ochtend naar school zouden moeten. In deze dorpen zijn totaal geen voorzieningen op het gebied van medische zorg, schoon water, elektriciteit of onderwijs en het lijkt er ook niet op dat de overheid er binnenkort iets aan gaat doen. Het enige wat de overheid in deze gebieden interesseert zijn de natuurlijke rijkdommen waarvoor deze stammen uit de jungle worden verjaagd zodat er gekapt kan worden. Het bedrijf (DutchCo) dat deze jungletreks organiseert betrekt de lokale stammen in de treks door ze in te huren als gids, voor vervoer over de rivier of door hun huizen open te stellen voor rustpauzes. Op deze manier is er toch een instroom van goederen / geld de samenlevingen in terwijl de mensen er ook iets constructiefs voor doen.

P2211111.jpg
P2211112.jpg
P2211122.jpg

Momenteel zit ik nog in Banlung te wachten tot mijn visum voor Vietnam actief wordt. Morgen (24 februari) vertrek ik richting Pleiku om daarna (hopelijk) in één keer door te reizen naar Dalat. Cambodja was een mooi land om te bezichtigen, maar als je door de oppervlakkige 'toeristenschijn' heen prikt is het een deprimerende ervaring. Nog nooit heb ik zoveel armoede gezien terwijl de regering er op geen enkele manier iets aan lijkt te doen en alles over laat aan buitenlandse hulporganisaties.

Geplaatst door wvdveer 19:57 Gearchiveerd in Cambodja

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

hoi jongen we begrijpen je gevoelens als je dat allemaal ziet antwoordt krijgen we hier toch niet op, en het is jammer dat de wereld zo in elkaar zit.Gelukkig zijn er nog organisaties die de gewone mensen wel helpen.je verslag uit de jungle erg leuke slaapplaats haha luchtig. dank voor je verslag dikke kus en take care bij je vervolg van je reis

door wilien

Wat kun jij het goed en levensecht opschrijven( alsof we erbij zijn). Moet je straks echt een boek van maken. De foto's van de zons ondergang zijn echt geweldig. groetjes Petra en Marcel

door Petra Cozijn

Hallo Wilco,leuk dat ik je reis op deze manier kan volgen
dik genieten.
Ik heb op de scheurkalender gelezen,
Wie de kleinheid van zijn vaderland wil begrijpen
moet op reis gaan.
Daar ben jij nu zeker mee bezig.
groetjes van Oma.

door oma

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint