Een Travellerspoint blog

Chiang Mai!

sunny 29 °C
Bekijk 2013-2014 & 2013-2014 - Planning op wvdveer's reiskaart.

Bangkok
Mijn laatste dag in Bangkok bestond voornamelijk uit een bezoek de amuletmarkt, bierdrinken met een paar locals en wachten op 'Bangkok Centraal Station'.

De amuletmarkt bestaat uit gigantische hoeveelheid kraampjes die amuletten verkopen voor de meest uiteenlopende redenen; geluk, gezondheid, welvaart, bescherming tegen tegemoetkomend verkeer (niet geheel onbelangrijk hier). Ze worden hier verzameld zoals er bij ons postzegels worden verzameld. Er staan dan ook heel wat mensen met loepjes amuletten te onderzoeken om te zien of het iets is wat ze willen kopen.

Het schijnt ook zo te zijn dat de waarde van een amulet omhoog gaat als de drager ervan een ongeluk/ziekte overleefd. De prijzen van amuletten gaan dan ook van 5 baht tot enkele miljoenen. Ik heb het maar bij één van 50 baht gehouden, de combinatie van geluksbuddha+fishhook uit Nieuw Zeeland zou me tegen een hoop tegenspoed moeten behoeden. ;)

P1230430.jpg

Onderweg kwam ik een leraar Thaise geschiedenis tegen die me het één en ander heeft uitgelegd over de verschillende soorten amuletten, welke waarde ze hebben etc. Daarna een tijdje bier zitten drinken met hem in oud Bangkok, wat een verschil met het drukke moderne Bangkok. Na een tijdje kwam er nog een vriend van hem bij zitten die blijkbaar nogal een voetbalfanaat was.. Best grappig om een Thai clubnamen als 'FC Cambuur', 'Willem II', 'Go Ahead Eagles' uit te horen spreken. :)

P1130356.jpg

Rond een uur of 4 was het dan eindelijk zover! De nachttrein richting Chiang Mai in het noorden van Thailand. Aangekomen op het station blijkt maar weer dat we in Nederland eigenlijk niet echt te klagen hebben qua treinverkeer. Zo ongeveer alle treinen hebben 30 minuten tot 3 uur vertraging. De stationshal zat dan ook aardig vol met een mix van toeristen en locals.

P1130359.jpg

De nachttrein zelf is ideaal. Rond een uur of 9 worden de banken omgebouwd tot bed en heb je ineens een ruim 1 persoonsbed tot je beschikking. Scheelt weer een overnachting en de volgende ochtend ben je ineens 15 uur verder in het noorden van Thailand! Uiteindelijk bleek ook mijn trein een vertraging te hebben opgelopen van +/- 2 uur. Ik was ook niet echt verrast aangezien de trein regelmatig een kwartier stil stond op de meest afgelegen plekken..

Chiang Mai
Na mezelf een weg te hebben gebaand door een haag van tuktuk chauffeurs was ik dan eindelijk aangekomen in Chiang Mai. De temperaturen voelden hier toch wel een stuk beter aan.. Eindelijk m'n rugzak kunnen tillen zonder te zweten! Uiteindelijk natuurlijk weer afgezet door een tuktuk chauffeur, blijft toch lastig in te schatten als je net in een stad komt. Gelukkig gaat het maar om 50 eurocent. :)

Het hostel (2,5 euro per nacht) bleek boven verwachting goed te zijn. Wel met 5 mensen op één kamer, maar de tuin en relaxhoekjes maakten een hoop goed. Daarnaast is het super makkelijk om contact te leggen als je niet op een éénpersoons hotelkamer zit!

IMG_20130117_122415.jpg

Eenmaal een beetje gesettled was het tijd om uit te zoeken wat er allemaal te doen was; te veel! Er kan hier in de omgeving van alles gedaan worden, van massagecursussen tot downhill mountainbiken tot olifanten verzorgen. Omdat ik altijd zo goed kan kiezen uiteindelijk advies gevraagd aan mensen die op het punt stonden om te vertrekken en de eigenaresse. Aangezien ik nogal een tijdje in Azie zal verblijven wil ik het liefst activiteiten doen die specifiek voor een bepaalde regio zijn. In dit geval werd het een 2 daagse jungle trek en een kookcursus.

De jungletrek begon met een ritje achterin een omgebouwde pickup (songthaew) die perfect op maat gemaakt worden voor Thaise mensen. Jammer dat ik geen 1.65 ben. ;)

FEAB4C2D2219AC6817A80BFA8DAAAAA4.jpg

Na een rit van +/- 1.5 uur kwamen we aan in de bergen boven Chiang Mai. Eerst een maaltje Pad Thai en daarna was tijd om te gaan lopen. De temperatuur was inmiddels alweer opgelopen tot een graad of 30, dat werd dus weer flink zweten. Onderweg legde de gids het één en ander uit over de verschillende soorten bamboe, vruchten en bomen van +/- 30 meter hoog waar kleine houten laddertjes in hangen om honing te verzamelen.

P1150369.jpg
P1150372.jpg
P1160414.jpg
P1150386.jpg

Na een uur of 4 lopen kwamen we aan bij een waterval waar gelukkig even gezwommen kon worden. Water van een graad of 10 (het is hier 'winter') is toch best fris!

P1150389.jpg

Vlak na de waterval kwamen we aan bij het kamp / huis waar we zouden overnachten. Over het algemeen woont een groot deel van de bergstammen nog steeds in dorpjes met huizen als op de foto staan. Zonder elektriciteit!

P1160402.jpg
P1160406.jpg

Gelukkig hadden ze wel een koelbox met ijs en koude Chang! ;) 's Avonds lekker bij een kampvuur gezeten en gezien hoeveel sterren er te zien zijn zonder lichtvervuiling.

P1150399.jpg

De volgende dag bestond weer uit een stuk wandelen, een waterval waar gezwommen kon worden en nog een dorpje waar de lokale stam woont (vergelijkbaar met het kamp waar wij zaten). Later op de dag was het tijd voor de olifanten! De organisatie die dit kamp in beheer heeft vangt olifanten op die in slechte omstandigheden in gevangenschap hebben geleefd. De opbrengst van de olifantenritjes / verzorgpakketten wordt weer gebruikt om de olifanten te onderhouden. De olifanten werken namelijk +/- 150kg aan eten weg per dag en er lopen 20 olifanten rond..

SAM_0688.jpg

Na een korte kennismaking met de olifant was het tijd om een rondje te gaan lopen. Ik had niet verwacht dat een olifant zo vloeiend / stabiel zou lopen. Je voelt bijna niet dat z'n poten de grond raken en als er heuvels/gaten in de weg zitten gebeurt er nauwelijks iets. De olifant loopt gewoon door en negeert zo ongeveer alles wat op z'n pad ligt.

SAM_0667.jpg

Om de dag/tocht af te sluiten was er daarna nog een tochtje op een bamboevlot. Ik was de aangewezen vrijwilliger om op de achterkant te staan en een beetje te sturen om rond de rotsen / ondiepe stukken te komen. Na wat instructies van de Thaise 'kapitein' ging dat best aardig, behalve één vastloper waardoor we even de boot van een ondiep stuk af moesten tillen.

SAM_0692.jpg

Helaas moesten we daarna weer achterin de songthaew op weg naar Chiang Mai waar gelukkig een warme douche stond te wachten.
's Avonds nog met wat mensen op de fiets naar de nachtmarkt geweest. Het is best grappig wanneer buitenlanders je iets willen uitleggen over fietsen en halverwege de zin bedenken dat je Nederlands bent. :) De nacht afgesloten met een fietsrace door de stad.. misschien volgt de video hiervan ooit nog wel eens. :P

De volgende dag was een relax dag om een beetje bij te komen van al het vakantiegeweld. ;) Uitgeslapen, afscheid genomen van wat mensen die ik in Pai weer tegen zou gaan komen en een heerlijke Khao Soi gegeten. Khao Soy is een soort noedelcurry uit het Noorden van Thailand. Erg lekker! Dit gerecht heb ik de volgende dag ook geleerd om te koken.

Om half 9 stonden we op de ochtendmarkt om uitleg te krijgen over de verschillende soorten rijst, basilicum, gember, pepers etcetc.

P1150365.jpg

P1150363.jpg

Daarna zijn we via trein/fiets naar de boerderij gegaan waar de kookles gegeven zou worden. Onderweg bleek maar weer het verschil tussen NL en Thailand. Bij het station moet je gewoon maar even over de spoorlijnen lopen om aan de andere kant te komen. Tijdens de kookles heb ik geleerd om Tom Yum (soep), Khao Soi (noedelcurry), Green papaya salad (ongeveer het heetste wat ik tot nu toe in Thailand heb gegeten en dat was met 1/3 van de pepers die de Thai er zelf in doen!), Pad Thai (roerbak noedels) en sticky mango rice te maken. De gerechten zijn verrassend makkelijk om te maken, alleen de curry pasta vergt even een kwartiertje hard werken met een vijzel. Als ik weer thuis ben zal er dus regelmatig Thais gekookt gaan worden. :) Daarnaast ben ik nu van plan om in ieder land (of deel van een groot land) een kookles te nemen om te leren om een aantal gerechten te bereiden.

P1180423.jpg
De benodigdheden voor de curry pasta's

P1180422.jpg
Tom Yum / Pad Thai

P1180426.jpg
Green papaya salad / Khao So

Nu is het hoog tijd om voor 2.5 euro onbeperkt te gaan eten na een dag hard werken op de Muay Thai school! Maar daar over meer in het volgende bericht. :)

Geplaatst door wvdveer 4:10 Gearchiveerd in Thailand Reacties (5)

Hi friend, want to buy suit?

psst, need tuktuk? thailadies and pingpong, 50 baht i take you

semi-overcast 34 °C
Bekijk 2013-2014 & 2013-2014 - Planning op wvdveer's reiskaart.

Eerst maar bij het begin beginnen; Problemen op Schiphol! Het bleek achteraf (volgens de regels van Singapore Airlines) toch nodig te zijn om een exit ticket te kunnen tonen die binnen 3 maanden gebruikt wordt. Op verschillende websites werd al aangegeven dat het een kwestie van geluk is of je door de vliegmaatschappij geaccepteerd of geweigerd wordt. Ik had dus pech, maar gelukkig was dat snel op te lossen. Via m'n telefoon snel een goedkoop AirAsia enkeltje van Bangkok naar Singapore geboekt (30 euro) en er kon alsnog ingecheckt worden. Uiteindelijk werd er in Thailand natuurlijk totaal niet gekeken naar een eventueel exit ticket..

Eenmaal aangekomen in Bangkok bleek het alweer een graad of 34 te zijn, sta je daar in je sneakers en spijkerbroek.. Via de (gebruikelijk) filevrije tolwegen naar het centrum van Bangkok bleek een hele opgave. Binnen een paar minuten stonden we vast en begon de taxichauffeur zich te verontschuldigen dat het waarschijnlijk wel even zou duren tot we erdoor heen waren. De befaamde Bangkok trafficjams waar ik nog wel vaker mee te maken zou krijgen. Na 1.5 uur kwamen we aan uiteindelijk aan op de 'befaamde' Khao San Road. Ik stapte net de taxi uit en binnen een minuut hing er al een tuktuk driver aan m'n mouw, goed begin. :P

Khao San Road is een geval apart, mocht iemand ooit in Bangkok zijn; ga er vooral een keer heen, maar blijf er niet te lang. ;) Overdag word je om de 50 meter aangesproken of je een pak wilt laten aanmeten, een tuktuk nodig hebt of een 'excursie' wilt doen. 's Avonds komt de straat nog voller te staan met verkopers en gaan de clubs open. De combinatie van goedkope drank, veel Britten en ladyboys op jacht levert in ieder geval een plezierig avondje mensen kijken op.

Excuses voor enige vormen van zeeziekte die optreden bij het kijken van deze video. :P

Na twee nachten ben ik verhuisd naar een straat iets verderop, minder drukte en vooral minder verkopers. Het nieuwe hotel bevalt in ieder geval een stuk beter en de straat (Rhambuttri Road) is een stuk relaxter dan Khao San zelf. 's Avonds is het meestal een rondje lopen, ergens een biertje (1.5 euro voor 0,6 liter) pakken en eten bij de verschillende straatverkopers die Pad Thai, gegrild vlees, gefrituurde insecten en nog een hoop andere ondefinieerbare zaken verkopen.

De afgelopen dagen hebben voornamelijk in het teken gestaan van acclimatiseren, bezichtigingen bezoeken, shoppen en vooral acclimatiseren.. 36 graden zonder wind is toch best heet als je de hele dag in een betonnen oven rondloopt.. Gelukkig is de Chang koud en goedkoop. :) Morgen vertrek ik met de nachttrein naar het noorden (Chiang Mai). Voor zover ik nu weet lijken de temperaturen daar iets lager te liggen, overdag 30 graden en 's nachts een graad of 15.

Natuurlijk al een keer afgezet door een taxichauffeur, maar aldoende leert men. Op zich klonk 150 baht om bij het MBK Shoppingmall terecht te komen niet verkeerd, alleen op de terugweg wel met de meter aan gereden en toen bleek het +/- 80 baht te zijn. Zelfs bij twijfel toch maar de meter aan laten zetten en anders op zoek naar een andere taxi. :)

Grand Palace / Wat Phra Kaew
P1090270.jpg
P1090277.jpg
P1090289.jpg
P1090302.jpg

MBK Shoppingmall
P1110310.jpg

De overige foto's volgen nog een keer!

Geplaatst door wvdveer 4:46 Gearchiveerd in Thailand Reacties (8)

D-Day!

sunny 10 °C
Bekijk 2013-2014 & 2013-2014 - Planning op wvdveer's reiskaart.

Na een paar drukke weken (dat je het nog zo druk kan hebben zonder werk..) is het eindelijk zo ver! Bij iedere 'laatste keer' is het besef dat de reis nu echt voor de deur staat steeds groter geworden, tot dit moment dat het gewoon morgen staat te gebeuren!

Morgen vertrek ik om 10:30 vanaf Schiphol via Singapore naar Bangkok om (hopelijk) ergens in maart 2014 weer terug te komen in Nederland.

De voorlopige planning is om in +/- 4 maanden Thailand / Cambodja / Vietnam / Laos rond te trekken en om begin mei weer vanuit Bangkok naar Bali te vliegen om een paar weken te surfen, via Sulawesi richting Kalimantan/Molukken te trekken en weer te eindigen in Bali of Jakarta om verder te vliegen naar Australie voor de resterende maanden. Wat hier van terecht gaat komen zullen we zien, wie weet waar ik uiteindelijk beland! Eerst maar eens stap voor stap aan dit avontuur beginnen voordat alles tot 2014 al tot in de puntjes is gepland..

Op onderstaand kaartje ga ik proberen vast te leggen welke plaatsen ik bezoek en welke routes er bereisd worden:

Via onderstaande link komen jullie bij een kaartje waar de voorlopige 'planning' staat. Deze zal waarschijnlijk flink gaan veranderen gedurende de maanden:

See the itinerary of this trip, and details about each destination.

Wanneer ik een internetverbinding heb zal ik hier af en toe een stukje over mijn belevenissen plaatsen. Via 'Abonneer je' aan de rechterkant kunnen jullie aangeven of je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe berichten.

Nu ga ik eerst mijn tas voor de 3e keer opnieuw inpakken en daarna nog even genieten van de laatste broodjes kaas met een glas koude melk! ;)

Geplaatst door wvdveer 7:20 Gearchiveerd in Nederland Reacties (4)

(Berichten 6 - 8 uit 8) « Pagina 1 [2]